Korištenje bakterija roda Bacillus igra ključnu ulogu u poboljšanju kvalitete tla i zdravlja biljaka. Evo četiri važna soja bakterija koja se obično koriste u organskim gnojivima:
- Bacillus subtilis: Ova bakterija poznata je po svojim antimikrobnim svojstvima. Djeluje kao biopesticid i može spriječiti infekcije biljaka izazvane patogenima, potičući pritom rast i otpornost biljaka.
- Bacillus amyloliquefaciens: Ovaj soj pomaže u razgradnji organske tvari i poboljšava dostupnost hranjivih tvari u tlu. Također je poznat po poticanju rasta korijena i jačanju biljaka.
- Bacillus cereus: Iako može biti patogen u određenim uvjetima, koristi se zbog svoje sposobnosti da poboljša strukturu tla i povećava učinkovitost apsorpcije hranjivih tvari.
- Bacillus licheniformis: Ova bakterija doprinosi biološkoj aktivnosti tla, potiče proces kompostiranja i pomaže u razgradnji organskih materija, čime povećava humusne tvari u tlu.
Koristi Bacillus sojeva
- Poboljšanje kvalitete tla: Bacillus sojevi obogaćuju tlo korisnim mikroorganizmima, čime se stvara zdravije okruženje za biljke.
- Otpornost na bolesti: Ove bakterije potiču prirodne obrambene mehanizme biljaka protiv patogena, čime se smanjuje potreba za kemijskim pesticidima.
- Povećanje dostupnosti hranjivih tvari: Razgradnjom organske tvari, Bacillus sojevi čine hranjive tvari dostupnijima za apsorpciju.